Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna

www.goncza.fora.pl
Forum Chorągwi Gończej
 

Uczta
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna -> Obóz
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
staszek kula
Administrator



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: PSK, Gończa, Fabryka Świń,signifer

PostWysłany: Pią 13:11, 20 Maj 2011    Temat postu: Uczta

W tym roku chcę żebyśmy wszyscy usiedli do wspólnej uczty po bitwie. Chętnych do pomocy poproszę o zgłoszenia, i pomysły.Zrobimy burzę mózgów.:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ArQen
Operator młotka



Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin, SFH Maximus

PostWysłany: Pią 13:16, 20 Maj 2011    Temat postu:

Więc jak już z Szefem rozmawiałam mam następujące propozycje Wink
Jeśli chodzi o propozycje menu na ucztę:
- zupa - gulaszowa (nie jest trudna do zrobienia w warunkach obozowych, a smaczna Smile
- dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka albo innego pieczonego zwierzaka, musimy się rozeznać jakie są koszta i jak wygląda to w okolicach Grunwa
- deser: pieczone owoce np. w miodzie łatwe do zrobienia także a baaardzo dobre Smile Mozna pokombinować z podpłomykami.

To jest ogólna propozycja z mojej strony. Wszelkie inne dodatki mile widziane. jak tylko ustalimy co i jak mogę zrobić zestawienie kosztów i ile wyjdzie za całość Smile

Pozdrawiam!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gucia
Szpadelmistrz



Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gończa

PostWysłany: Pią 14:15, 20 Maj 2011    Temat postu:

Jako że i tak przez cały Grunw planuję gotować i kuchcić bez opamiętania, mogę się i do uczty przydać Smile . Przetestowałam na sobie i znajomych trochę potraw mediewalnych, toteż przejrzę moją świętą książeczkę kucharską i wynajdę parę sensownych - na warunki obozowe - przepisów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ister
Szpadelmistrz



Dołączył: 20 Kwi 2009
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL, Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Pią 14:33, 20 Maj 2011    Temat postu:

Mamy z Gucią PLAN. Jak się zobaczymy, Bogu, to obgadamy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lisu
Ochrzanmistrz



Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kwiaciarki Hrabiego Bolingroke; Fabryka Świń; Bukkake Fajter

PostWysłany: Sob 0:17, 21 Maj 2011    Temat postu:


Cytat:
- dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka

JA CI DAM!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chaos
Starszy szpadlowy



Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL

PostWysłany: Sob 8:38, 21 Maj 2011    Temat postu:


lisu napisał:

Cytat:
- dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka

JA CI DAM!


Spoko Lisu, jesteś zbyt żylasty Wink.
A na całą chorągiew prosiak powinien mieć przynajmniej 30kg żeby każdy po kawałku dostał.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Adrian
Ochrzanmistrz



Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poczet kapitana Loczasa :)

PostWysłany: Sob 11:47, 21 Maj 2011    Temat postu:

Fabryka Świń serwuje dobre Świnie...
Napakowane, odpowiednio żywione i z małą zawartością tłuszczu!

A ostatnio nawet trochę przetrenowane (Małoszyce), aby lepiej smakowały Very Happy

Hehehe...

PS. Rzeczywiście Lisu nie ma się czego bać - zbyt żylasty Razz


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Adrian dnia Sob 11:49, 21 Maj 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiek
Ochrzanmistrz



Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miastko

PostWysłany: Sob 19:32, 21 Maj 2011    Temat postu:

Pozwólcie że podpowiem kilka rzeczy.
Po pierwsze i najważniejsze - musicie znaleźć ochmistrzynię/ochmistrza. Wbrew pozom organizacja biesiady jest dość mocno pracochłonna i potrzeba osoby spinającej całość. Wymyślenie jadłospisu to rzecz ostatnia i w zasadzie wtórna. Dużo ważniejsza jest organizacja (kto kroi, kto gotuje, kto nad ranem sprząta itp.) i logistyka (jak i kiedy dowieźć poszczególne produkty, oraz jak uniknąć gehgenny korków, bo np. ewentualne pieczyste musi przyjechać gorące).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiek
Ochrzanmistrz



Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miastko

PostWysłany: Sob 21:53, 21 Maj 2011    Temat postu:

Zupa na samą biesiadę nie jest najlepszym pomysłem. Sprawdzała się jako szybki obiad po bitwie, kiedy wracaliśmy z pola po 15.00. Do biesiady (ok.20-21) dawało się przeżyć Wink
Nie ma co kombinować z wyszukanymi daniami, bo i tak będą schodzić najprostrze rzecz, poza tym w warunkach obozowych dość kiepsko się gotuje na kilkadziesiąt-kilkaset osób. Optymalny zestaw to: "hit wieczoru" czyli coś na ciepło (u nas w poprzednich latach były to: kurczaki z rożna, pieczona karkówka,pieczona szynka, szczupaki faszerowane, pieczony świniak, pieczony dzik), oraz wędliny, sery, warzywa, owoce (jeśli jest bardzo gorąco nieodzowne są arbuzy) a także trochę ciasta. Dodatkowo pieczywo i napoje.
Alkohol planujemy na końcu (bo i tak każdy przynosi coś ze sobą), ale zawsze musi być kilka butelek wina (oczywiście reńskiego Wink ) do pierwszego toastu.

Fajnym (i jak najbardziej historycznym) patentem jest zamówienie dużych płaskich bułek, które po rozkrojeniu są talerzami. W ten sposób zabieramy do stołu jedynie sztućce i naczynia na napoje, a miski i talerze można przeznaczyć na zastawę.

Kolejny historyczny patent to bakalie w winie. Dzień wcześniej trzeba zalać czerwonym wytrawnym winem rodzynki z dodatkiem orzechów włoskich, moreli i owoców kandyzowanych. Je się to dużymi łyżkami. Czysty hedonizm Twisted Evil

Jednej (historycznej) rzeczy nie udało mi się (na razie) zrealizować na biesiadzie - stągwi (min. 20 litrów każda) wypełnionych wodą mieszaną pół na pół z czerwonym winem. Świetnie gasi pragnienie, nie uwala (przynajmniej nie od razu Twisted Evil ) do podłogi i wprowadza w doskonały nastrój na dłuuugą noc Wink

WAŻNE: ostatni dzień zamówień to środa!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Misiek dnia Sob 21:59, 21 Maj 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Batiuszka
Ochrzanmistrz



Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pruszcz Gd / PKL

PostWysłany: Nie 20:20, 22 Maj 2011    Temat postu:

Ponoc bitwa ma byc przesunięta na godzinę 16, więc może byc pewien czasowy problem z przygotowaniem wszystkiego na w miarę sensowną godzinę. Takie mnie doszły pogłoski, ale nie sprawdziłam, więc nie wiem czy to prawda.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magicwojtek
Młodszy szpadlowy



Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:29, 22 Maj 2011    Temat postu:

tiaa..
bitwa jest o godzinie 16...idealnie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wodorost
Operator młotka



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WKPL / MHCT / Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Nie 21:07, 22 Maj 2011    Temat postu:


Batiuszka napisał:
Ponoc bitwa ma byc przesunięta na godzinę 16, więc może byc pewien czasowy problem z przygotowaniem wszystkiego na w miarę sensowną godzinę. Takie mnie doszły pogłoski, ale nie sprawdziłam, więc nie wiem czy to prawda.


Bitwa zaczyna się o 16 (wystarczy sprawdzić na oficjalnej stronie imprezy).
Jeśli wszystko wyjdzie tak, jak niektórzy z nas planują, nie będzie żadnych problemów. Sprawa jest w trakcie omawiania z Bogiem, szczegóły podam później.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
staszek kula
Administrator



Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: PSK, Gończa, Fabryka Świń,signifer

PostWysłany: Nie 21:16, 22 Maj 2011    Temat postu:

Miśku mamy już jedną szefową tego grajdołka. Pomyśleć musimy teraz nad resztą .Właśnie po to temat jest założony żeby pomoc do wszystkich tych robót się znalazła.Żeby NIE BYŁO ŻADNYCH OFTOPÓW:)Wszystkie cenne rady przemyślimy :):)
A co do bitwy .Jak w zaszłym roku większość FRECHOWICZÓW marudziła że bitwa w gównianej godzinie że za gorąco itp. to teraz Górecki przesunął .Nasi nie marudzili wyjdą jak powiedzą orgowie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Misiek
Ochrzanmistrz



Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Miastko

PostWysłany: Pon 9:57, 23 Maj 2011    Temat postu:


staszek kula napisał:

A co do bitwy .Jak w zaszłym roku większość FRECHOWICZÓW marudziła że bitwa w gównianej godzinie że za gorąco itp. to teraz Górecki przesunął
... i jak znam życie, więszkość z marudzących nie pojawi się w tym roku, a nam to dość mocno popierdzieliło system (pominę tutaj wszystkie inne sprawy nie związane z biesiadą).
Po pierwsze i najważniejsze samą biesiadę trzeba będzie przesunąć. Wcześniej niektórych rzeczy nie można zrobić - dopiero po bitwie. Obawiam się że początek w tym roku wypadnie gdzieś pomiędzy 21 a 22.
Po drugie przesunięcie prawdopodobnie spowoduje także brak zupki na zejście z pola. Osobiście jestem w tym przypadku wk****ony , bo odpadnie szybka regeneracja, nie wspominając już o plusach integracyjnych Wink

Co do logistyki. U nas w tym roku będzie nowa ochmistrzyni, ale otrzaskana z tematem, bo w poprzednich latach pomagała poprzedniej OchOch . Chodzi mi o to, że bardzo często zapraszaliśmy inne OchOch do współpracy, bo łatwiej organizować np. transport, a i przy większych ilościach łatwiej negocjuje się ceny Wink
Uczulam Was na to, że w większości przypadków firmy wam nie dowiozą zamówionych rzeczy ( z najprzeróżnbiejszych powodów), więc odbierać trzeba samemu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grzyp
Ochrzanmistrz



Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RPK/PSK/Kraków

PostWysłany: Pon 13:56, 23 Maj 2011    Temat postu:

Jako deser proponuję kompot z owoców (jabłka, chyba że przez przypadek będą już gruszki w ludzkiej cenie, ewentualnie można dorzucić innych owoców w zależności od upodobań) na półsłodkim winie rozrobionym z wodą - łatwe do zrobienia, a fajnie orzeźwia.

No i rzecz jasna owoce w stylu winogron i innych takich, jako przekąska.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.goncza.fora.pl Strona Główna -> Obóz Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deox v1.2 // Theme created by Sopel & Download

Regulamin