|
www.goncza.fora.pl Forum Chorągwi Gończej |
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
staszek kula
Administrator
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: PSK, Gończa, Fabryka Świń,signifer
|
Wysłany: Pią 13:11, 20 Maj 2011 Temat postu: Uczta |
|
|
W tym roku chcę żebyśmy wszyscy usiedli do wspólnej uczty po bitwie. Chętnych do pomocy poproszę o zgłoszenia, i pomysły.Zrobimy burzę mózgów.:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
ArQen
Operator młotka
Dołączył: 03 Lut 2010
Posty: 107
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin, SFH Maximus
|
Wysłany: Pią 13:16, 20 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Więc jak już z Szefem rozmawiałam mam następujące propozycje
Jeśli chodzi o propozycje menu na ucztę:
- zupa - gulaszowa (nie jest trudna do zrobienia w warunkach obozowych, a smaczna
- dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka albo innego pieczonego zwierzaka, musimy się rozeznać jakie są koszta i jak wygląda to w okolicach Grunwa
- deser: pieczone owoce np. w miodzie łatwe do zrobienia także a baaardzo dobre Mozna pokombinować z podpłomykami.
To jest ogólna propozycja z mojej strony. Wszelkie inne dodatki mile widziane. jak tylko ustalimy co i jak mogę zrobić zestawienie kosztów i ile wyjdzie za całość
Pozdrawiam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gucia
Szpadelmistrz
Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gończa
|
Wysłany: Pią 14:15, 20 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Jako że i tak przez cały Grunw planuję gotować i kuchcić bez opamiętania, mogę się i do uczty przydać . Przetestowałam na sobie i znajomych trochę potraw mediewalnych, toteż przejrzę moją świętą książeczkę kucharską i wynajdę parę sensownych - na warunki obozowe - przepisów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
ister
Szpadelmistrz
Dołączył: 20 Kwi 2009
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WKPL, Mediewal Offroad Team
|
Wysłany: Pią 14:33, 20 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Mamy z Gucią PLAN. Jak się zobaczymy, Bogu, to obgadamy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
lisu
Ochrzanmistrz
Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kwiaciarki Hrabiego Bolingroke; Fabryka Świń; Bukkake Fajter
|
Wysłany: Sob 0:17, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Cytat: | - dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka |
JA CI DAM!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
chaos
Starszy szpadlowy
Dołączył: 20 Sty 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WKPL
|
Wysłany: Sob 8:38, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
lisu napisał: |
Cytat: | - dania główne: i tu mam propozycje czy np. nie spróbować skołować prosiaka |
JA CI DAM! |
Spoko Lisu, jesteś zbyt żylasty .
A na całą chorągiew prosiak powinien mieć przynajmniej 30kg żeby każdy po kawałku dostał.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
Ochrzanmistrz
Dołączył: 17 Lis 2009
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poczet kapitana Loczasa :)
|
Wysłany: Sob 11:47, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Fabryka Świń serwuje dobre Świnie...
Napakowane, odpowiednio żywione i z małą zawartością tłuszczu!
A ostatnio nawet trochę przetrenowane (Małoszyce), aby lepiej smakowały
Hehehe...
PS. Rzeczywiście Lisu nie ma się czego bać - zbyt żylasty
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Adrian dnia Sob 11:49, 21 Maj 2011, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiek
Ochrzanmistrz
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miastko
|
Wysłany: Sob 19:32, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Pozwólcie że podpowiem kilka rzeczy.
Po pierwsze i najważniejsze - musicie znaleźć ochmistrzynię/ochmistrza. Wbrew pozom organizacja biesiady jest dość mocno pracochłonna i potrzeba osoby spinającej całość. Wymyślenie jadłospisu to rzecz ostatnia i w zasadzie wtórna. Dużo ważniejsza jest organizacja (kto kroi, kto gotuje, kto nad ranem sprząta itp.) i logistyka (jak i kiedy dowieźć poszczególne produkty, oraz jak uniknąć gehgenny korków, bo np. ewentualne pieczyste musi przyjechać gorące).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiek
Ochrzanmistrz
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miastko
|
Wysłany: Sob 21:53, 21 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Zupa na samą biesiadę nie jest najlepszym pomysłem. Sprawdzała się jako szybki obiad po bitwie, kiedy wracaliśmy z pola po 15.00. Do biesiady (ok.20-21) dawało się przeżyć
Nie ma co kombinować z wyszukanymi daniami, bo i tak będą schodzić najprostrze rzecz, poza tym w warunkach obozowych dość kiepsko się gotuje na kilkadziesiąt-kilkaset osób. Optymalny zestaw to: "hit wieczoru" czyli coś na ciepło (u nas w poprzednich latach były to: kurczaki z rożna, pieczona karkówka,pieczona szynka, szczupaki faszerowane, pieczony świniak, pieczony dzik), oraz wędliny, sery, warzywa, owoce (jeśli jest bardzo gorąco nieodzowne są arbuzy) a także trochę ciasta. Dodatkowo pieczywo i napoje.
Alkohol planujemy na końcu (bo i tak każdy przynosi coś ze sobą), ale zawsze musi być kilka butelek wina (oczywiście reńskiego ) do pierwszego toastu.
Fajnym (i jak najbardziej historycznym) patentem jest zamówienie dużych płaskich bułek, które po rozkrojeniu są talerzami. W ten sposób zabieramy do stołu jedynie sztućce i naczynia na napoje, a miski i talerze można przeznaczyć na zastawę.
Kolejny historyczny patent to bakalie w winie. Dzień wcześniej trzeba zalać czerwonym wytrawnym winem rodzynki z dodatkiem orzechów włoskich, moreli i owoców kandyzowanych. Je się to dużymi łyżkami. Czysty hedonizm
Jednej (historycznej) rzeczy nie udało mi się (na razie) zrealizować na biesiadzie - stągwi (min. 20 litrów każda) wypełnionych wodą mieszaną pół na pół z czerwonym winem. Świetnie gasi pragnienie, nie uwala (przynajmniej nie od razu ) do podłogi i wprowadza w doskonały nastrój na dłuuugą noc
WAŻNE: ostatni dzień zamówień to środa!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Misiek dnia Sob 21:59, 21 Maj 2011, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Batiuszka
Ochrzanmistrz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pruszcz Gd / PKL
|
Wysłany: Nie 20:20, 22 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Ponoc bitwa ma byc przesunięta na godzinę 16, więc może byc pewien czasowy problem z przygotowaniem wszystkiego na w miarę sensowną godzinę. Takie mnie doszły pogłoski, ale nie sprawdziłam, więc nie wiem czy to prawda.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
magicwojtek
Młodszy szpadlowy
Dołączył: 07 Maj 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:29, 22 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
tiaa..
bitwa jest o godzinie 16...idealnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wodorost
Operator młotka
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: WKPL / MHCT / Mediewal Offroad Team
|
Wysłany: Nie 21:07, 22 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Batiuszka napisał: | Ponoc bitwa ma byc przesunięta na godzinę 16, więc może byc pewien czasowy problem z przygotowaniem wszystkiego na w miarę sensowną godzinę. Takie mnie doszły pogłoski, ale nie sprawdziłam, więc nie wiem czy to prawda. |
Bitwa zaczyna się o 16 (wystarczy sprawdzić na oficjalnej stronie imprezy).
Jeśli wszystko wyjdzie tak, jak niektórzy z nas planują, nie będzie żadnych problemów. Sprawa jest w trakcie omawiania z Bogiem, szczegóły podam później.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
staszek kula
Administrator
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 374
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: PSK, Gończa, Fabryka Świń,signifer
|
Wysłany: Nie 21:16, 22 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Miśku mamy już jedną szefową tego grajdołka. Pomyśleć musimy teraz nad resztą .Właśnie po to temat jest założony żeby pomoc do wszystkich tych robót się znalazła.Żeby NIE BYŁO ŻADNYCH OFTOPÓW:)Wszystkie cenne rady przemyślimy :):)
A co do bitwy .Jak w zaszłym roku większość FRECHOWICZÓW marudziła że bitwa w gównianej godzinie że za gorąco itp. to teraz Górecki przesunął .Nasi nie marudzili wyjdą jak powiedzą orgowie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Misiek
Ochrzanmistrz
Dołączył: 28 Lip 2010
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miastko
|
Wysłany: Pon 9:57, 23 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
staszek kula napisał: |
A co do bitwy .Jak w zaszłym roku większość FRECHOWICZÓW marudziła że bitwa w gównianej godzinie że za gorąco itp. to teraz Górecki przesunął | ... i jak znam życie, więszkość z marudzących nie pojawi się w tym roku, a nam to dość mocno popierdzieliło system (pominę tutaj wszystkie inne sprawy nie związane z biesiadą).
Po pierwsze i najważniejsze samą biesiadę trzeba będzie przesunąć. Wcześniej niektórych rzeczy nie można zrobić - dopiero po bitwie. Obawiam się że początek w tym roku wypadnie gdzieś pomiędzy 21 a 22.
Po drugie przesunięcie prawdopodobnie spowoduje także brak zupki na zejście z pola. Osobiście jestem w tym przypadku wk****ony , bo odpadnie szybka regeneracja, nie wspominając już o plusach integracyjnych
Co do logistyki. U nas w tym roku będzie nowa ochmistrzyni, ale otrzaskana z tematem, bo w poprzednich latach pomagała poprzedniej OchOch . Chodzi mi o to, że bardzo często zapraszaliśmy inne OchOch do współpracy, bo łatwiej organizować np. transport, a i przy większych ilościach łatwiej negocjuje się ceny
Uczulam Was na to, że w większości przypadków firmy wam nie dowiozą zamówionych rzeczy ( z najprzeróżnbiejszych powodów), więc odbierać trzeba samemu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grzyp
Ochrzanmistrz
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RPK/PSK/Kraków
|
Wysłany: Pon 13:56, 23 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Jako deser proponuję kompot z owoców (jabłka, chyba że przez przypadek będą już gruszki w ludzkiej cenie, ewentualnie można dorzucić innych owoców w zależności od upodobań) na półsłodkim winie rozrobionym z wodą - łatwe do zrobienia, a fajnie orzeźwia.
No i rzecz jasna owoce w stylu winogron i innych takich, jako przekąska.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group deox v1.2 //
Theme created by Sopel &
Download
|